“Varoluş Üzerine Sorular”

Kendinizi nereye ait hissediyorsunuz? Bir insana, bir dine, etnik bir kimliğe, bir ülke ya da coğrafyaya, aileye, gelenek göreneklere mi daha da önemlisi kendinizi kendinize ait hissediyor musunuz? “Ben kimim?” sorusunu kendinize soruyor musunuz ve bu soruya nasıl cevap veriyorsunuz? “Ben iyi bir insanım, ahlaklı, adil, dürüst, merhametliyim” gibi sıfatlarla kendinizi ifade ettiğinizde, bu tanımlar her zaman size uyuyor mu? Yoksa duruma, zamana, olaya bakış açınıza, çıkarınıza göre değişiklik gösteriyor, olduğunuzu sandığınız kişi olmadığınızı fark ettiğiniz oluyor mu? Hiç değişmeyen her olay ve durumda sağlam bir duruşunuz var mı? İnançlıysanız sonuna kadar inancınıza sadık kalıyor musunuz? Yoksa kendinize hoşgörülü, şefkatli iken bunu başkalarından esirgiyor musunuz? Ateist olduğunuzu söylüyorsanız size hayatta kalma gücü veren ne, bunu gerçekten merak ediyor ve dürüst bir cevap verebiliyor musunuz? Durduramadığınız zaman size geçici olarak verdiklerini birer birer geri alırken, bunu sükunet ve olgunlukla kabul edebiliyor musunuz? Tanrıya inanmıyorsanız neye inanırsınız? İnsanlara inanır mısınız? 

Kafanızda cevaplayamadığınız çok soru var mı? Neden diye sorduğunuzda bulduğunuz cevaplar sizi tatmin ediyor mu? Geldiğiniz ve gideceğiniz yeri bilmeden yaşamak siz de nasıl bir his uyandırıyor? Birçok şey hatta her şey size anlamsız gelmiyor mu? Yaşadıklarımız, çektiklerimiz, katlandıklarımız kimin için ne için diye sorup düşünüyor musunuz? 

Yaşımız ilerledikçe yaklaştığını daha çok hissettiğimiz kaçınılmaz son size ne kadar ürkütücü geliyor? Sizi yaratan -Tanrı ya da her ne ise- şey tarafından gerçekten sevildiğinizi hissediyor musunuz?

Paralel evren, kuantum, reenkarnasyon, cennet-cehennem gibi kavramlar sizin için bir şey ifade ediyor mu? Birlikte olmak istemediğiniz kişilerle bir arada olmaya devam etmek siz de nasıl bir hissiyat yaratıyor?

Şu anda, son yolculuğunuza çıkacağınızı bilseydiniz ne yapardınız? Geriye dönüp baktığınızda ne düşünüyor, ne görüyorsunuz? Kendinizle barışık mısınız, kendinizi seviyor musunuz? Hayattan ve başka insanlardan beklentileriniz nelerdi, bunlar karşılanmadığında ne hissettiniz ne yaptınız?

Sorularınız size her defasında yeni sorular sordurtuyor mu?

Ahmet Erdemli

(19 Mart 2023)

4 Yorum

  1. İnsanın yüreğinde ve zihninde, çoook derinlerde bir yerlere dokunan sorular….
    Cevapları ise, parmak izlerimiz gibi…..

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Diğer Paylaşımlarım

Benzer Paylaşımlar