“GREEN BOOK”

Kategori:

 

 
 YÖNETMEN Peter Farrelly    TÜR  Drama, Biyografi
 OYUNCULAR Viggo Mortensen-Mahershala Ali    ÜLKE  ABD
 YAPIM YILI 2018    SÜRE  130 dk 
 ÖDÜLLER

En İyi Film Oscarı, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı (M. Ali), En İyi Senaryo Oscarı (Nick Vallelonga)

   IMBD PUANI  8.2 
 IMBD LİNKİ TIKLAYINIZ
 

Film, 1960’ların Amerikasında ırkçılığın hâlâ yaygın olduğu Güney eyaletlerinde geçen, gerçek olaylardan esinlenilmiş bir yol filmi. Deha sayılacak bir piyanist olan Afro-Amerikalı Dr. Don Shirley (M. Ali) plak şirketinin düzenlediği bir turne kapsamında yapacağı iki aylık seyahatte, şoförlüğünü ve daha sonra da korumalığını yapmak üzere kavgacı, maço, obur, işsiz İtalyan Tony Lip’i işe alır. Başlangıçta karısının aksine Lip’in de siyahlarla arası pek iyi değildir. Ancak, Don’ın önerdiği ücretin iyi olması, Lip’in görevi kabul etmesini sağlar. Yola çıkmadan ellerine bir “Yeşil Rehber” tutuşturulur. Rehberde siyahilerin gittikleri yerlerde konaklayabilecekleri yerler gösterilmektedir. Bu yerler dışındaki yerlerde kalmak istemeleri halinde sorun çıkmaktadır. O günün Amerikasında normal sayılan bu anormallik filmin ana konusu. (Bugün azalmış görünse de alttan alta bir çok eyalet ve şehirde ırkçılık hâlâ devam etmektedir. Siyahi Amerikalılara faşist, ırkçı yaklaşımlar tepki çekse de devam etmekte, polis görevini yapıyor görüntüsüyle ırkçı infazlarda bulunmaktadır.)

Yol boyunca Lip ve Don’ı yakından tanımaya, birbirlerine bakış açılarındaki değişimleri görmeye başlıyoruz. Giderek birbirini anlayan, seven, kollayan dostlara dönüşüyorlar. Film hem ikilinin arkadaşlıklarını anlatmada hem de dönemin ırkçı yaklaşımlarını göstermede ve dönemi yansıtan mekan ve dekorlarda gayet başarılı. “Roma” filmi yerine bu filmin En İyi Film Oscar’ını almasını kabullenemesem de , Oscar jürisi önemli bir soruna dikkat çeken bu filmi ödüllendirirken , “En İyi yabancı Film Oscar’ını” da “Roma” filmine vererek durumu kurtarmış.

Tony Lip karakterini Viggo Mortensen oldukça iyi canlandırmış. M. Ali’nin bu yıl ikinci kez aldığı Oscar’ı bu filmdeki rolüyle çok da hak ettiğini düşünmüyorum.

 

 

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Diğer Paylaşımlarım

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer Paylaşımlar